BURHANİYE GÜZEL İLÇEM

BURHANİYE 

GENEL BİLGİLER

Antik Çağ’ın adalet, barış, sağlık ve buluşma merkezi olan Burhaniye, “Zeytin Rivierası” olarak anılan Edremit Körfezi’nin şirin bir yerleşim merkezidir.


Batıda Ege Denizi, kuzeyde Edremit, güneyde Gömeç ve Ayvalık, güneydoğuda da Bergama ile komşu olan ilçe, kuzeyinde yer alan Kaz Dağları ile doğu ve güney doğusunda yer alan Madra Dağı arasındaki verimli topraklardan oluşan ova üstünde kurulmuştur.

Denizden ortalama yüksekliği 10 metre olan ilçenin Ege Denizi’ne 17 kilometre uzunluğunda kıyı bandı vardır. Bu kıyı bandında kilometrelerce uzunluğunda ince ve temiz kumlu doğal plajlar yer almaktadır.


Burhaniye'nin Geçmişine Yolculuk
Bilinen ilk yerleşim yeri bugünkİskele mevkisi yakınlarında Anahor veya Pidasus adlarıyla anılan şehir ile başlar. M.Ö. 1443 yılında, ilk kez Mysia bölgesi halkı tarafından inşa edilmiş olan kent, Antik Çağ’da Adramytteion’a bağlı olarak kalmış ve tarih boyunca Adramytteeion ile birlikte anılmıştır.

Adramytteion adı Lidya Kralı Krezüs’ün  kardeşi  Adramys’ten kaynaklanır. Adramys, savaşlarda harap olan kenti yeniden inşa ettirmiş ve kendi adını vermiştir.

Tarih kitapları Edremit Körfezi’nin çok eski çağlardaki en önemli yerleşim yerinin Eski Edremit diye bilinen, bugünkÖren İskelesi yanında bulunan Karataş Mevkisi’nden itibaren  8 kilometrelik bir daireyi kapsayan Adramytteion olduğunu yazar. Tarihçiler Adramytteion’un  civarında Troya, Pergamon ve Taip gibi ünlşehirlerin bulunduğunu, o devirde bölgedeki tek Anayasa Mahkemesi’nin Adramytteion’da  olduğunu ve kentin “Hukuk Merkezi” olarak anıldığını belirtirler.

Romalıların istila devrinde Edremit ile birlikte Roma İmparatorluğu topraklarına katılmış olan kent, bu devirde kültürel bakımdan çok önemli bir yerde bulunmaktaydı.

Daha sonraları Bizans İmparatorluğu egemenliğine giren şehir bu dönemde önemini giderek kaybetmiş ve bu topraklar üzerinde sık yaşanan savaşlardan dolayı günümüze çok az sayıda tarihi eser kalmıştır.

Selçuklu İmparatorluğu’nun  yükselme devrinde  bu  imparatorluğun  egemenliğine giren kente, Selçuklu İmparatoru Kılıç Aslan tarafından Sınır Komutanı olarak  Taylı Baba gönderilmiş; Taylı Baba bölgeyi Bizanslılardan tamamen temizlemiş ve dağınık halde yaşayan halkı bugünkü Taylıeli Köy’nün olduğu yerde toplayarak burayı kendine merkez yapmıştır. Ancak bölgenin dağlık ve genişlemeye elverişsiz olması yüzünden Taylıeli halkını daha sonra bugünkMemiş  Mahallesi’nin olduğu düzlüğe taşımıştır.

Selçuklular’ın dağılması ile Karesioğulları’nın eline geçen kent, 1323 yılında da Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanmıştır.  1484 yılında ise bugünkKızıklı Mahallesi’ne doğru uzanan Su Kemeri’ne atfen Kemer adını almıştır.

1866 yılına kadar Edremit’e bağlı bir Bucak olan kent, 1867 yılında bağımsız İlçe olmuştur.
19. yüzyılda  Sultan Abdülhamit zamanında oğlu Burhanettin’in adına  atfen ilçenin adı Burhaniye olarak  değiştirilmiştir.

Milli Mücadele döneminde tüm Ege Bölgesi ile birlikte işgale uğrayan Burhaniye 8 Eylül 1922’de kurtulmuştur.




Yorumlar

Yorum Gönder