Ören saklı cennet

ÖREN: Adı Burhaniye ile özdeşleşmiş olan Ören, Türkiye’nin en seçkin ve özgün turistik merkezlerinden birisidir. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından, tarihi Adramyttion Kenti nedeniyle antik sit ve 150 yaşını aşkın palamut meşesi ağaçları nedeni ile de doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. 1956 yılındaki, planlı kuruluş ve yapılaşması ile bu konuda Türkiye’nin ilk ve örnek tatil beldelerinden birisidir. Tarih ve doğanın böylesi bir buluşmasına mekan olan Ören Türkiye’nin en prestijli ve güzel turistik merkezlerinden biri olarak gerçekten görülmeye değer.

PLAJLAR:  Ege denizine 25 km uzunluğunda kıyısı bulunan Burhaniye’de büyüklü, küçüklü birçok doğal plaj bulunmaktadır. Temiz kumu, suyu ve çevresi nedeniyle bu plajların tümünde içi rahatlığıyla denize girilebilir.   İçerisinde duş, büfe, kano, plaj şemsiye ve şezlongları gibi olanakları ile en donanımlı ve büyük olanlar Ören, Öğretmenevleri, Denetko ve Orjan plajlarıdır.  Yine bu plajlar içerisinde Ören ve Öğretmenevleri plajları Mavi Bayrak çevre ödülü almıştır. 




TARIM: Burhaniye’nin en önemli tarım ürünü zeytin ve zeytinyağıdır. Bunun dışında orta turfanda, yaş sebze ve meyve üreticiliği de ilçe ekonomisinde önemli bir yer tutar. Gıda endüstrisi niteliğindeki zeytinyağı fabrikalarının yanı sıra ilçemizde ikide salça ve konserve fabrikası bulunmaktadır. Ürünlerini yurt dışına da ihraç eden bu fabrikalar, Burhaniye’nin gıda sanayi konusundaki potansiyellerinin de bir göstergesidir. Narenciye üretiminin de ilçe tarımında önemli bir yeri vardır. 1970 li yıllarda kurulmaya başlayan mandalina bahçeleri geniş alanlara yayılmaktadır. Ayrıca çok olmamakla birlikte pamuk, incir ve daha iç kesimlerde üzümde yetiştirilir. Ormancılık ve arıcılıkta oldukça önemlidir. 


ULAŞIM: Coğrafi konum olarak Çanakkale, Balıkesir ve İzmir üçgeni içinde yer alan Burhaniye’ den bu üç ilimize ve bu illerden Burhaniye’ye her günün her saatinde otobüs bulunabilmektedir. Ayrıca Ankara, Bursa ve İstanbul gibi diğer büyük illerimize de sıklıkla otobüs seferleri vardır. Diğer bir ulaşım olanağı da hava yoludur. Burhaniye’ ye yaklaşık 5 km. mesafede Çanakkale-Balıkesir ana karayolu üzerinde Balıkesir Kocaseyit Havaalanımız mevcuttur.  Burhaniye’ mizin önemli merkezlere uzaklığı şöyledir; 
Balıkesir: 93 km. -Ankara: 623 km. -İstanbul (Çanakkale üzerinden): 464 km.
İstanbul (Bursa üzerinden): 486 km. –Bursa: 243 km. –İzmir: 190 km. Çanakkale: 142 km. –Ayvalık: 34 km. –Edremit: 13 km. – Akçay: 23 km. Altınoluk: 41 km.–Assos (Behramkale) :105 km. -Truva: 123 km.-Dikili:70 km. Bergama: 82 km. – Selçuk (Efes) : 245 km.  


ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI: Zeytin ve zeytinyağı Burhaniye için bir yaşam tarzının ifadesi ve en vazgeçilmez ürünleridir. Burhaniye’yi bir dünya kenti yapan en büyük özelliği, dünyanın en kaliteli ve nefasetli zeytinyağının burada üretilmesidir.


Mikroklimatik özelliğinden dolayı kandillerde is çıkartmadan yandığı için yüz yıllarca Avrupa saray ve kiliselerinde Burhaniye zeytinyağı kullanılmıştır. Burhaniye’de altı tür zeytin ağacına rastlamak mümkündür. Türkiye zeytin üretiminin yaklaşık üçte birini karşılayan Balıkesir ilindeki 7 milyon zeytin ağacının 3 milyonu Burhaniye’dedir. Burhaniye Türkiye zeytin üretiminin yaklaşık yedide birini karşılar.  Zeytinyağı rekoltesi konusunda da Türkiye ve hatta dünyanın en önde merkezlerinden biri olan Burhaniye bu anlamda bir dünya kenti olmayı gerçekten hak etmiştir. Bir doğa mucizesi olan zeytinyağı konusunda herkese yararlı olabilecek bazı bilgileri sizlere sunuyoruz. Zeytinyağının beslenme değeri ve sağlığa yararlı yönleri:
*Zeytinyağı A, D, E ve K vitaminlerini bolca içerir. 
* İnek sütüne karıştırıldığında ana sütüne en yakın bir besin niteliği taşır.
* + 170 dereceye kadar ısıtılsa dahi içindeki vitamin ve mineralleri koruyabilen tek yağdır.
* Kızartmalarda 10 kez kullanılsa dahi vasıflarını kaybetmez. 
* Kollestrole neden olmadığı için kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı en güvenilir yağdır.
* Mide, ince bağırsak ve safra kesesi hastalıklarının önlenmesinde en etkili doğal ilaçtır.
* Sürekli kabızlık çekenler içinde tedaviye büyük katkı sağlar.
* Yaşlılık rahatsızlıkları, deri bozuklukları, saç dökülmesi, kepek sorunu diş eti şikayeti olanlara ve daha bir çok hastalıkların tedavisinde yararı vardır.
Üretim Teknikleri    
Natürel zeytinyağı: Geleneksel sıcak sulu baskı (pres) yöntemi ile elde edilir.
Kontinü: Yüksek devirde yüksek ısı yöntemi ile üretilir.
Riviera: Yüksek asitli yağların rafine edilerek asit oranı düşürülüp içine % 10-15 kadar yemeklik yağ ilavesi ile elde edilir. Renk ve tat yönünden ayçiçeği yağına benzemesi nedeniyle bazı tüketiciler tarafından tercih edilebilir. Natürel değildir.
Zeytinyağı çeşitleri:
0.3-1 Asit: Sızma, 1-1,5 Asit: Extra Extra, 1,5-2,5 Asit: Extra, 2,5- 3,5 Asit: Yemeklik
Zeytinyağının Kontrolü:
Zeytinyağını niteliği laboratuvar analizleri ile ortaya çıkar. Ancak pratik olarak da gerçek ve doğal olduğunu anlamak, buzdolabında kısa bir süre tutmakla mümkündür. Gerçek zeytinyağı donar. İçinde katkı maddesi varsa donmadan sıvı halde kalır. 

Yorumlar