Etnografya müzesi

Tahtakuşlar Etnografya Müzesi ilkokul öğretmeni Alibey Kudar tarafından kurulan ve BalıkesirEdremit’te bulunan Tahtakuşlar Köyü’ndeki Türkiye’nin ilk özel etnografya galerisi.
Akçay’dan 6 kilometre sonra Çamlıbel yoluna girdiğinizde solunuzda kalan yol sizi Tahtakuşlar’a, sağınızdaki ise Çamlıbel’e ulaştırıyor. Yaklaşık 1 veya 2 kilometre sonra Tahtakuşlar Köyü’ne girdiğinizde Etnografya Galerisi ile karşılaşıyorsunuz.

Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, 1991’de kendi doğduğu köyde Alibey Kudar tarafından kurulmuş. Müze, Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi ve Türkiye’de ilk kez bir köyde kurulan sanat galerisi olma unvanına sahip. Orta Asya’dan Türkiye’ye göçen Türk boylarının Şamanizm kültürüne ait inançları ve kültür varlıkları sergileniyor. Galeride, Türk boylarına özgü giyim, ev eşyaları, aletleri, objeleri, halıları ve çadırları gibi pek çok eşya ile; el işi, sanat yapıtları, yazmalar, kolye ve nazarlıklar gibi detaylarla, aynı zamanda dünyada sergilenen en büyük deri sırtlı deniz kaplumbağası yer alıyor.

Tahtakuşlar Köyü’nde yer alan ve UNESCO ödüllü bir Etnografya müze-galerisi olan Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, şaman kültüründen gelen Türkmenlerin atalarına ait unutulmuş bir mirası gözler önüne seriyor. Şamanizmin yaşamın her alanına sinmiş sembolleriyle süslü, geleneksel Türkmen giysileri, yün torbalar, kazayağı motifli para keseleri, atların sırtına konan heybeler, çocuk yelekleri ve başa giyilen ‘terlik’lerden oluşuyor. Türkmen geleneklerine göre, erkek yaban domuzunun dişlerinden ve üzerlik tohumu, incir, badem ve karanfilden yapılan nazarlıklar; göç ederken Kızıldeniz’den toplanan deniz kabuklarıyla süslü bel bağları; Kaz Dağı göknarının kozalakları; saçı kısa olan kız çocuklarına takılan belikler ve daha fazlasını müzede görmek mümkün.
Müzenin en ilgi çekici konuğu ise, 360 kilogram ağırlığı ve 197 santimetrelik boyutuyla dünyanın en büyük deniz kaplumbağası. Bildiğimiz caretta caretta’lardan farklı olan ve yolunu şaşırmış ve karada nefes alamadığı için boğularak ölmüş bu kaplumbağanın sırtı tamamen deri.

Tahtakuşlar Etnografya Müzesi’ne nasıl gidilir

Köy, Edremit’e 17 km, Akçay’a 5 km, Balıkesir-Çanakkale E-24 karayoluna ise 2 km uzaklıkta bulunuyor. Akçay’dan 6 km kilometre sonra Çamlıbel yoluna girdiğinizde solunuzda kalan yol sizi köye, sağınızdaki ise Çamlıbel’e ulaştırıyor. Yaklaşık bir veya iki kilometre sonra Tahtakuşlar Köyü’ne girdiğinizde Etnografya Galerisi’ni görebilirsiniz.
Tahtakuşlar Etnoğrafya Müzesi, 1992’den bu yana, Türkiye’nin ilk özel etnografta müzesi olma özelliği ile kapılarını tüm Tanrı misafirlerine açıyor. Köyü, doğası, zengin kültürü ve sakinlerinin samimiyetiyle, bu köy mutlaka ziyaret edilmeli.







Yorumlar